Balkan Yarımadası’nın kuzeyinde, Orta Avrupa’nın güney doğusunda yer alan yaklaşık 2,2 milyon nüfuslu bir ülkedir. Nüfusunun yaklaşık %90’ını Rumenler, %6’sını Macarlar ve %4’ünü romanlar oluşturuyor. Resmi dili Rumencedir. Romanya’da kullanılan resmi para birimi ise Rumen Leyidir. Ülkenin hem başkenti hem de en büyük kenti Bükreş’tir. Başkenti Bükreş’in yanında diğer büyük ve önemli şehirleri Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence ve Braşov’dur.
Romanya’da Sağlık
Romanya Avrupa'nın en düşük insan ömrüne sahip ülkelerinden biridir. Romanya’da ortalama 73 yıl insan ömrü vardır.
Romanya’da Din
Romanya devleti laik bir devlettir bu nedenle devletin resmi bir dini yoktur. 2002 verilerine göre ülkenin yaklaşık %82’i Ortodoks, %5’sı Protestan, %4’i Katolik’tir. Geriye kalan nüfus ise diğer dinleri benimsemiştir. Romanya’da tarihi bir din olan İslam ise Dobruca’da yaşayan Türkler ve Tatarlar arasında yaygındır.
Romanya’da Kültür
Romanya’nın Orta ve Doğu Avrupa arasındaki konumu kültürüne yansımıştır. Ülke hem Balkan ülkeleri ve Avrupa ülkelerinden hem de komşu ülkelerinden kültür konusunda etkilenmiştir. Romanya kültürü, erken dönemlerinde Sırp ve Ukrayna kültüründen etkilenmiştir. Sonraki dönemlerinde Türk ve Müslüman kültüründen etkilenen Romanya 1990’lı yıllara kadar da Slav kültüründen etkilenmiştir. Avrupa birliğine üye olan Romanya bunun etkisiyle son dönemlerde Batı kültüründen çok etkilenmiştir. Romanya Avrupa'da çingene kültüründen en çok etkilenen ülkelerden biridir. Avrupa'da bulunan çingenelerin yaklaşık %4’ü Romanya'da yaşamaktadırlar. Bu yüzden Romanya'da çingene kültürü oldukça yaygın bir kültürdür. Romanya’nın çeşitli yerlerinde değişik alt kültürler de bulunmaktadır.
Romanya Yemekleri
Romanya mutfağının tarih boyunca en çok etkilendiği mutfak Türk mutfağıdır. Bunun yanında Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından da etkilemiştir. Ciorbă de perișoare, Tobă, Chiftele, Tochitură, Drob ülkenin meşhur yemekleridir.
Romanya’nın İdari Bölünüşü
Romanya eyaletler, kentler ve komünler şeklinde bölünmüştür.
Romanya’da Turizm
Güzel ve tarihi güzellikleri sayesinde her yıl milyonlarca turist çeken Romanya, turizm sektörüyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Ülkenin en hızlı büyüyen sektörü turizmi takiben ticarette gelişmektedir ve ticaret ikinci en büyük sektörüdür. Ülke turizm sektöründen son yıllarda yaklaşık 450 milyon Euro gelir elde etmiştir.
Romanya Konsoloslukları Hakkında
Romanya’nın Türkiye’de bulunan temsilcilikleri, görev bölgeleri içerisindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Romanya vatandaşlarına hizmet vermektedir. Bunun yanında Romanya ve Türkiye arasında bulunan diplomatik ve ticari ilişkileri yürütmektedir.
Romanya vatandaşlarına konsolosluk ve noter işlemleri hizmeti verirken, Romanya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına vize hizmeti vermektedir. Romanya’nın Türkiye’de bulunan temsilciliklerinin hepsi Romanya Ankara Büyükelçiliği’ne bağlıdır. Romanya Ankara Büyükelçiliği’nin vermiş olduğu görevleri yerine getirmektedir.
Romanya’nın Türkiye’de bulunan temsilcilikleri;
Adres: Bükreş Sokak, No.4, PK: 06680 Çankaya, Ankara
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Etiler Mahallesi, Yanarsu Sokak, Narin Sitesi, No:42, PK: 34437 Beşiktaş/İstanbul
Romanya İzmir Başkonsolosluğu
Adres: Alsancak Mahallesi, 1479 Sokak, No: 9, PK: 35220 Konak/İzmir
Romanya Antalya Fahri Konsolosluğu
Adres: Konyaaltı Caddesi, Mahmut Konak Apt, No: 74/1, PK: 07050 Antalya
Romanya Bursa Fahri Konsolosluğu
Adres: Londra Asfaltı Mahallesi, Kıray Apt. No:64, PK: 22100, Edirne Merkez/Edirne